Składniki: Jeżyna mrożona MOKA 300 g Truskawka mrożona MOKA 400 g Kruche ciasteczka 300 g Masło 130 g Cukier 100 g Miękki twaróg 500 g Jajko 2 szt Sól Jogurt naturalny 150 g Cytryna 50 g Cukier waniliowy 1 duża łyżka
Rozłamać ciasteczka na brdzo małe kawałki. Masło roztopić I wymieszać z ciasteczkami. Wyłożyć masę do formy, ubić łyżką lub szklanką i odstawić do lodówki. Rozdzielić cytrynę na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a z drugiej zdjąć cedrę.Twaróg przekręcić blenderem do uzyskania jednorodnej massy. Dodać do massy twarogowej cukier, jogurt, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać cedrę, sok cytrynowy i znowu. Pojedyńczo dodać 2 jajka, przy tym każdorazowo dorze wymieszać masę trzepaczką. Tą masę twarogową wylac do formy z ciastkami. Wyrównać.
Nalej gorącej wody do dużej głębokiej tacy do pieczenia. Na tą tacę postawić formę z sernikiem. Wypiekać 60 minut przy 160-170 C.
Kiedy sernik bęzie gotowy wyjąć go z piekarnika, ostudzić, odstawić do lodówki na 4 godziny.
Truskawki i jerzyny rozmrozić, zblędować do otrzymania jednorodnej massy. Wyłożyć masę na sernik, wyrównać.